!FLAB, storytelling nieuwe stijl

Een verhaal kneden naar een nieuwe interactieve format? Dan is !FLAB voor jou het uitgelezen platform. 

!FLAB biedt de aanstormende generatie van journalisten en correspondenten, bloggers en auteurs, filmmakers en radiomakers, fotografen en videografen, coders en graphic designers, game developers en content marketeers… hands-on workshops aan om met hun verhalen transmediaal, digitaal en interactief maatschappelijke impact te genereren en de digitale toekomst van het verhalen-vertellen mee te modelleren.

3 Sessies, 12 dagen en ruim 100 opportuniteiten om je verhaal optimaal en interactief bij je doelgroep te krijgen.
 

!FLAB IN EEN NOTENDOP
i-doc, webdoc of…? Wij noemen het interactive factual narratives. Een begrip dat een bredere lading dekt dan de term ‘documentaire’, dat een ruimer perspectief biedt op verhalen en vertellingen. Een term die alle registers opentrekt om van een verhaal een totaalbeleving te maken. Met de lezer/kijker/gebruiker centraal en als het even kan als actieve deelnemer. Denk mobiele en lokale verhalen, tablet vertellingen, storytelling die gebruik maakt van virtual en augmented reality, online journalistiek, maatschappelijk georiënteerde websites…

!FLAB is een vers en sprankelend nieuw trainingsinitiatief geserveerd door iDrops (expert in sociale innovatie en digitale training) en Sandra Gaudenzi (expert in interactive factual narrative). !FLAB biedt een professionele en creatieve omgeving aan waarbij je via drie internationale training labs in drie Europese steden (Leuven, Malmö en Londen) je interactieve storytelling project vorm kunt geven onder begeleiding van professionele coaches uit de internationale film- en nieuwe media industrie.

Laat je alvast inspireren door volgende website MIT’s DocubaseNFB InteractiveIDFA DocLab en i-Docs en neem zeker een kijkje in de playlist die Sandra Gaudenzi opstelde voor MIT’s Docubase.

STORYTELLER VERSUS PUBLIEK
Gloednieuwe web-based tools, innovatieve apps en digitale platformen geven digitale storytelling een continue boost. Deze snel veranderende digitale context, waarbij interactiviteit steeds vaker een centrale rol speelt in het bereiken van een breed doelpubliek, vraagt ook voor journalisten, filmmakers, grafisch ontwerpers, coders, storytellers, marketeers en communicatie agencies om het herdenken en bijsturen van vaardigheden. Doelgroep en doelgroepkennis worden prioritair in functie van het tailormade verhalen vertellen.

De internationale trainingslabs van !FLAB worden telkens gekoppeld aan een digitale, buitenlandse conferentie waar de deelnemers ondergedompeld worden in een bad van inspirerende thema’s. Tijdens de hands-on labs krijgen de participanten de mogelijkheid om een interactive digital storytelling project onder begeleiding van internationale experten van a tot z uit te werken. En omdat interactive factual storytelling geen strikte methodologieën hanteert, is er ruimte zat om voluit te experimenteren. Kortom een creatieve sandbox.

Story Booster (Leuven, België) ondersteunt je in het vertellen van je verhaal. De coaches zullen zich vooral toeleggen op de kennis die je hebt over je doelgroep, zullen erop toezien dat je je verhaal aftoetst met je publiek, dat je verhaal er ‘staat’ en dat je een marketingplan hebt om je project in de markt te zetten.

Tijdens de Design Booster (Malmö, Zweden) zul je verschillende interfaces uittesten en zul je testen of je ontwerp het juiste doelpubliek bereikt en het effect heeft dat je voor ogen houdt.

De Code Booster (London, UK) module focust op code issues. Deze workshop zal je helpen om technische en code problemen op te lossen. Dat zal gebeuren in de vorm van een hackaton met designers en coders die je zullen helpen bij de realisatie van je eindresultaat.

!FLAB PROJECT COACHING

!FLAB laat je kennismaken met nieuwe methodologieën die erop gericht zijn om elke fase van de productie van je interactief digitaal project uit te voeren:

  • hoe een idee ombuigen naar een verhaal
  • prototyping van je verhaal en format
  • gebruikerstest
  • gebruikerservaring
  • interface design
  • coderen
  • digitale strategie
  • marketingplan
  • budgetteren van je project

De coaches zullen je prikkelen met diverse methodologieën en je uitnodigen om die op je project los te laten. Design thinking ligt aan de basis: inleving, ideevorming, creatie, testing en herhaling. Zo maakt je idee of project een rijpingsproces door.

Tenslotte leer je ook hoe je project te verkopen in een sluitend verhaal en ermee te pitchen in functie van realisatie, funding, publicatie…
De integratie van design en storytelling technieken staat centraal in de !FLAB aanpak mét focus op de toeschouwer/gebruiker.

Met deze insteek geeft !FLAB toekomstige digitale storytellers en creatieve techneuten een duwtje om zich te trainen in het vertallen van verhalen met brede impact en afgestemd op hedendaagse digitale en multimediale mogelijkheden zowel langs ontwerp- als langs gebruikerskant. En daar is nood aan, dat bewijst de ondersteuning die !FLAB geniet van Creative Europe

De tafel van vier: de !FLAB coaches
Deze vier erkende internationale coaches zijn aanwezig tijdens elk training lab. Zij verzorgen begeleiding en ondersteuning en zetten hun expertise in om je interactive factual project naar z’n einddoel te loodsen. Tijdens elke workshop worden bovendien specifieke experten ingeschakeld (marketing, budgetbegroting, distributie en pitching) en worden inspirerende lezingen van digitale makers voorgeschoteld.

Sandra Gaudenzi begon haar carrière als televisie producer maar oriënteerde zich snel naar interactieve televisie. Tussen 1999 en 2013 doceerde ze interactive media theory aan London College of Communication (University of the Arts London. Momenteel is Gaudenzi Visiting Research Fellow aan de University of the West of England. Tot haar onderzoeksveld behoren interactive documentary, participatory practices, UX in i-docs, transmedia storytelling, locative experiences en games for change.
Sandra is een van de stichtende leden van i-Docs, een conferentie integraal gewijd aan interactieve documentaires, opgestart in 2011 en tot op heden is ze creatief directeur van zowel de website als de Facebook groep. Gaudenzi blogt frequent op haar persoonlijke pagina www.interactivefactual.net en is tevens de auteur van www.interactivedocumentary.net, een blog opgestart in 2009 toen Gaudenzi volop werkte aan een PhD in Goldsmiths (University of London). Deze PhD - "The Living Documentary: from representing reality to co-creating reality in digital interactive documentary" – is ondertussen voltooid. Eén van haar recente initiatieven is een monthly Meetup waarbij een community van i-docs makers in Londen elkaar maandelijks ontmoet.

Clint Beharry is een creatief technoloog met een achtergrond in kunst, design, data visualisaties en coding. Hij werkt met een staf van sociale en data wetenschappers en stelt zich tot taak om theorie en technologie te mixen en de wisselwerking tussen narratieve media en sociale impact te verkennen. Clint bezit een MFA in Interaction Design (School of Visual Arts in NYC) waar hij software en hardware prototypes ontwikkelde voor applicaties in psychologie, sensory immersion en data visualisaties ontwikkelde. Beharry heeft eveneens prototypes voor print, mobiel en web designs ontwikkeld evenals front-end websites en back-end applicaties ontwikkeld. Beharry bezit eveneens een undergraduate degree in Computer Engineering aan de University of Miami.

Filip Fastenaekels is mediaproducer bij VRT, BBC, ZDF, NOS and NRK. Filip startte zijn carrière als journalist bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroep, profileerde zich al snel als pionier in digitale transmediale innovatie. Hij was de eerste om digitale websites op te zetten voor nieuwsredacties en mediasites als vrtnieuws.netcanvas.beeen.be and ketnet.be, en scoorde met eigenzinnige portals, digitale televisie toepassingen, games en virtuele omgevingen voor de VRT. In 2001 startte Filip een eigen productiebedrijf TaDaa.

Mike Robbins is een creatief technoloog en is partner bij Helios Design Labs, waar hij de laatste 15 jaar actief deel van uitmaakt. Hij is verantwoordelijk voor het interactieve gedeelte van Helios’ creatieve output. Recente storytelling projects waar Robbins actief aan meewerkte zijn: The Disaster Resilience Journal i.s.m. the European Red Cross, Highrise met Kat Cizek en NFB, Offshore met Brenda Longfellow, 17,000 Islands metThomas Østbye and Edwin, World Online Orchestra met de Copenhagen Phil e.a.
Zijn werk leverde hem reeds enkele awards en nominaties op, waaronder een Peabody for Short History voor Highrise en een Emmy. Zijn naam is ook gelinkt IDFA, Sheffield DocFest, smartFip@, Bristol iDocs, MIT Docubase e.a.. Mike studeerde Visual Arts aan York University in Toronto en pikte zijn computerexpertise op bij Helios.

JOUW VERHAAL MET IMPACT

Werk je aan een game met maatschappelijke impact, wil je je verhaal vertellen via een web documentaire, is een educatieve app de geijkte manier om kinderen en jongeren verhalend iets aan te leren, wil je een maatschappelijk relevante corporate campagne lanceren of wil je een online nieuwsitem in de kijker zetten om er een interactief discussieplatform van te maken? !FLAB is voor jou de geschikte omgeving om je verhaal uit t werken met inzet van interactieve digitale media.
Laat je inspireren, assisteren en adviseren om je verhaal de impact te geven die het verdient.

Geniet tevens van inspirerende co-creatie momenten met andere deelnemers. Denk mee na over hun project en laat hen feedback geven op jouw project. Een interactie die tot verrassende resultaten kan leiden.
Wil je deelnemen zonder een specifiek eigen project te hebben, dan word je ingezet als vliegende brigade om je kennis en expertise los te laten op de projecten van anderen. En zo je wil kun je aansluiting zoeken bij één welbepaald project dat je voorkeur geniet.

Voor deelname aan de labs is geen voorafgaande ervaring met webdocu of interactive storytelling vereist!

!FLAB PRAKTISCH

Waar en Wanneer?

STORY BOOSTER
6 t/m 9 mei 2015 (Webdox Conference inclusief) Leuven, België
Deadline inschrijvingen: 15 april 2015

DESIGN BOOSTER
20 t/m 23 augustus 2015 (t.b.c.) (The Conference inclusief), Malmö, Zweden
Deadline inschrijvingen t.b.c.

CODE BOOSTER
23 t/m 26 oktober 2015 (t.b.c.) (Mozfest Ravensbourne inclusief), London, Groot-Brittanië
Deadline inschrijvingen t.b.c. 

Elk trainingslab concentreert zich op een verschillende productiefase en is gelinkt aan een inspirerende, digitale conferentie. (1. Webdox/Docville, Leuven; 2. The Conference, Malmö; 3. MozFest, Londen). Deelname aan één trainingsinitiatief is mogelijk, maar indien je streeft naar een finaal afgewerkt project, dan is het aangewezen deel te nemen aan alle workshopsessies.

De labs zijn toegankelijk voor zowel individuen als professionele teams met of zonder een interactief storytelling project. Heb je nog geen concreet projectvoorstel dan krijg je de kans om er een te ontwikkelen tijdens de trainingslabs of kun je aansluiten bij een van de andere projecten.

In de periode tussen de drie trainingslabs, wordt je bovendien de mogelijkheid geboden tot tussentijdse begeleidingstrajecten met de beschikbare mentoren. Na afloop van de lab reeks ga je naar huis met een volledig werkend prototype van je interactief project en een op maat gesneden financieel- en marketing plan.

Deelname
Het volledige programma bestaat uit een 3 x 4 dagen.

De deelnameprijs voor het volledige traject van 3 internationale lab sessies bedraagt € 1250. Elk lab focust op een andere productiefase: 1) Story Booster (Leuven, BE), 2) Design Booster (Malmö, ZW), 3) Code Booster (Londen, VK). Neem je met een team deel aan !Flab, dan betaalt elk extra deelnemend lid een deelnameprijs van € 850.

Wens je slechts deel te nemen aan één lab (Story Booster, Design Booster of Code Booster), dan betaal je € 500. Elk extra lid uit je team betaalt dan € 350 voor dat zelfde lab.
Deelname aan één lab is mogelijk, maar wil je gaan voor een volledig afgewerkt project, dan is deelname aan de 3 labs aanbevolen.

Contact
Heb je vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met !FLab via iflab@idrops.be.
En please, Like !FLab via de Facebook page en volg ons via Twitter.
Volg updates met betrekking tot dit project op http://www.iflab.net

Registreren
Registreer je nu via http://www.iflab.net/register-2/

MAAK KANS OP EEN BEURS!

Het Vlaams Audiovisueel Fonds biedt geïnteresseerde Vlaamse deelnemers 50 % korting aan indien ze wensen deel te nemen aan één of meerdere workshopsessies.
Alle info vind je hier

Ook Mediacademie (Mediarte.be) voorziet opleidingspremies voor !FLAB deelnemers. 
Info hierover vind je hier

 

 

Interactiviteit en fictie in een perfect match. Do it yourself met Twine. 

Tailormade database met educatieve content voor leraren en leerlingen.

Creativiteit en e-skills in een aantrekkelijke mix.

Over innovatie, social reading, customer loyalty, content aggregatie, self publishing en veel meer.

Een verhaal kneden naar een nieuwe interactieve format?

Hoe willen lezers betalen voor een digitaal boek en welke business model strategie moet daaraan gek

Hoeveel is de consument bereid te betalen voor een digitaal boek?

Wat is het koop- en leengedrag van de Vlaming m.b.t papieren en digitale boeken?

Unieke grootschalige survey naar het digitale lees- en koopgedrag van de Vlaming. 

Start-up strategie als model voor innovatie

Op 24 september pitchen de 5 Book Labs finalisten hun project @ de Converging Media Conference

Een origineel boekidee met digitale staart

Franz Kafka goes gaming

Kan een Spotify model de boekensector redden?

Wiskunde en fysica interactief, sociaal en gratis. 

Nadat Google Play de Nederlandse markt wist te betreden, verlaagde de gigant meteen de prijzen van ebooks.

Niet een broodje kroket uit de muur. Wel een zomers boek tegen de muur.

Sterauteurs en hun garage band. The story behind.

Het selfpublishing-platform van bol.com maakt je dromen waar.

100 virtuele LinkedIn-vrienden schrijven samen een bestseller. 

Na apps en muziek is nu ook Google Play Books beschikbaar in België. 

Met CONTEC brengt de Frankfurt Academy de stakeholders uit het hele publishing ecosysteem

Innovatie met de Creatieve Industrieën kan je tot 50.000 euro opleveren voor je project.

IPA beveelt ePUB3 aan als wereldwijde Publishing Standaard

Self-published voor het eerst de nummer 1 in de e-boek bestsellerslist van Digital Book World.

FIVE cofinanciert wie into serious gaming is en zich op het transmediale pad wil begeven.

Hoe kunnen we afstappen van het gekende bladeren en analoge lezen?

Een geactualiseerde versie van de ePUB3 Support Grid is beschikbaar. 

Flipick maakt het mogelijk om direct vanuit InDesign een ePUB3 file aan te maken.

Amazon en Apple maken zich klaar voor een tweedehands aanbod van e-boeken.

Gratis én legaal lezen met advertentie-inlassing? Het kan met eBookPlus.com

Je tekstboek low cost of no cost en in no time interactief maken? De natte droom van elke uitgever.

Mode en technologie gaan hand in hand. Augmented reality en de catwalk.

Phablets lijken de toekomst te worden. Vis noch vlees. Tablet noch phone. 

Een kijkje achter de schermen van het interactieve boek. 

Over spelregels en dominantie. Over grote en kleine spelers en de O’Reilly factor.

Wil je bladeren als een uniek boek-gevoel koesteren, dan kom je weldra ook digitaal aan je trekken. 

Hoe beloftevol is html5? In hoever zorgt het ePUB3 formaat voor een content revolutie in het uitgeven?

Touchen en liken in je papieren krant. Stel dat het printexemplaar van je krant interactief wordt.

Plassen met een plus. Van iPad tot iPotty. Of potjestraining anno 2013.

e-boeken zijn in opmars. Een fluctuerende trend met ups en downs.