Door de digitalisering en de toename van het digitale lezen, staan uitgevers voor een nieuw tijdperk. Het boek zal steeds meer digitale en crossmediale vormen aannemen. Met heel wat implicaties voor auteur, uitgever, distributeur en lezer.

De digitale impact

Digiltalisering in het boekenvak heeft heel wat implicaties op verschillende domeinen:

  1. de productvormen waaronder 'content' zal worden uitgegeven
  2. de manier waarop mensen lezen
  3. de businessmodellen die hierbij gehanteerd worden

Crossmediaal en transmediaal

Het project Uitgeverij van de Toekomst wil zoveel mogelijk Vlaamse uitgevers samenbrengen om over een periode van vier jaar samen onderzoek te doen naar nieuwe crossmediale concepten. Ook zullen we diverse innovatieve projecten opzetten en innovatieve producten ontwikkelen. Dat alles in combinatie met een zoektocht naar nieuwe businessmodellen voor de uitgeverswereld, die in een aantal pilots zullen getoetst worden aan de praktijk. Focus? Alle uitgeverijen, zowel de algemene uitgevers als de educatieve. 

Het is overduidelijk dat we dit niet kunnen realiseren zonder de expertise van technologiebedrijven en andere spelers in de creatieve sectoren. We streven dan ook naar innovatieve samenwerkingsverbanden met spelers uit de kranten- en tijdschriftenwereld, tv- en filmproducenten, gaming specialisten, technologiepartners.

Innovatieve ambitie

Uitgeverij van de Toekomst wil ervoor zorgen dat de Vlaamse uitgevers mee aan de top staan van de ontwikkeling van nieuwe boekvormen en nieuwe digitale leesvormen en door deze innovatie hun exportpositie kunnen verbeteren. 
Het project is ook van belang om de huidige positie te handhaven.